Ziegler

 

Ziegler tapijten zijn schitterende tapijten van Afghaanse oorsprong. Ze worden geknoopt door Afghaanse vluchtelingen op de grens met Pakistan. De wol is geverfd met natuurlijke kleurstoffen. Hierdoor ontstaan na het wassen van de tapijten mooie bestorven kleuren. Tevens ontstaan in de tapijten kleurverschillen door het gebruik van natuurlijke kleurstoffen, immers niet elke bol wol die gebruikt wordt heeft een identieke kleur. Het zijn handgeknoopte tapijten pur sang.

 

Ziegler tapijten werden al rond 1900 gemaakt in opdracht van een Zwitser genaamd Ziegler, die in het Engelse Manchester een van de eerste groothandels in oosterse tapijten had; Ziegler & Co. Hij zette een knoperij op in Arak in Iran om tapijten te knopen voor de Europese en Amerikaanse markt. De tapijten die gemaakt werden waren er met grootse patronen, in zachte en bestorven tinten, bij voorkeur in grote afmetingen geschikt voor de interieurs van die tijd. Zo ontstond er een nieuwe collectie tapijten met een geheel eigen karakter ten opzichte van de bestaande oosterse tapijten.

De kwaliteit van een tapijt valt of staat met de kwaliteit van de wol die gebruikt wordt. Zonder meer kan gezegd worden dat de wol voor deze tapijten van bijzonder goede kwaliteit en steeds handgesponnen is.

 

Voor deze tapijten geldt hoe groter de afmeting, hoe beter het tapijt tot zijn recht komt. De patronen die verwerkt worden in deze tapijten vragen namelijk om grote afmetingen. De patronen zijn meestal floraal en de meest gebruikte kleuren zijn beige, steenrood en details in zeegroen en korenblauw.

 

Het zijn stuk voor stuk unieke tapijten. Het is dan ook niet mogelijk bestellingen te plaatsen en voorkeuren te geven voor afmetingen, kleuren of patronen.