Hoe houdt u uw wollen tapijt in topconditie?

 1. Door regelmatig te stofzuigen. Dit doet u best één maal per week en het liefst langs voor- en achterzijde. Dit laatste vooral voor ongewenste motten een stapje voor te zijn. Klop nooit een handgeknoopt tapijt met een mattenklopper uit. U beschadigt hier de kettingdraden mee en het kan onherstelbare schade aanrichten. Stofzuig of borstel steeds in de richting van de pool. In het begin geven wollen tapijten wat pluisjes af. Dit zijn losse vezels die zich naar de oppervlakte werken. Geen paniek; dit is perfect normaal en het fenomeen verdwijnt na enkele maanden. Zoals met alles; hoe meer zorg u draagt voor uw tapijt, hoe langer het zal meegaan.
 2. Door vlekken onmiddellijk te verwijderen. Laat een vlek nooit opdrogen, maar handel meteen. Dit doet u best door een handdoek te bevochtigen en ermee op de vlek te deppen. Probeer niet te wrijven, zo maakt u de vlek enkel groter. Lauw water met een beetje azijn is vaak heel effectief. Ook wasbenzine heeft al meermaals haar nut bewezen. Is de vlek er dan nog steeds niet uit dan kan u het tapijt steeds professioneel laten reinigen. Voor speciale vlekken kan u ook steeds de onderstaande lijst raadplegen.
 3. Door het tapijt professioneel te laten reinigen (om de 3 à 4 jaar is doorgaans voldoende) of door het tapijt zelf eens nat te reinigen. Maak hiervoor een badstof handdoek vochtig en reinig het tapijt door met grote halen te wrijven. Zet niet te veel kracht. Op deze manier geef je alle soorten tapijt, ook hoogpolig, een opknapbeurt. Gebruik van shampoo is af te raden.
 4. Zorg ervoor dat uw tapijt steeds plat ligt. Op die manier kan het niet op bepaalde plaatsen meer gaan slijten. Draai het om het half jaar eens om. Uw tapijt verdubbelt hierdoor zijn levensduur.
 5. Gebruik een ondertapijt dat los onder het tapijt wordt neergelegd. Ook hierdoor verhoogt de levensduur én het gaat het bekende schuiven en kruipen tegen.
 6. Bescherm uw tapijt tegen de zon om verbleking van de kleuren tegen te gaan.
 7. Laat herstellingen en restauraties enkel door vakmensen uitvoeren. Hiervoor kan u bij onze hersteldienst terecht.

Stofzuigen

Goed stofzuigen geldt als het allerbelangrijkste onderhoudsadvies. Door tenminste eens per week - en intensief gebruikte ruimten vaker - zorgvuldig te stofzuigen, verwijdert u vuil en verontreinigingen. U voorkomt ermee dat het vuil zich vasthecht op de tapijtpool. Denk eraan, men kan nooit te vaak stofzuigen. Stofzuig het tapijt voor het eerst zodra het is gelegd.

Het verwijderen van vlekken

Onmiddellijk actie ondernemen is de oplossing. De meeste vlekken zijn goed te verwijderen als u snel actie onderneemt. Het deppen van de vloeistof met witte tissues of met een absorberende doek geldt als een beproefde methode. Verwijder vaste stoffen eerst met een mes of een lepel en behandel de vlek daarna op de manier zoals aangegeven in de onderhouds-instructies. Vlekoplossers dienen te worden aangebracht op een witte tissue of doek en niet direct op het tapijt zelf. Gebruik steeds kleine hoeveelheden. Behandel vlekken alleen van buiten naar binnen. Op deze wijze voorkomt u dat de vlekken groter worden. Nooit hard boenen of wrijven, want dat kan de vlek vergroten en de tapijtpool beschadigen. Maak de tapijtpool ook niet te vochtig. Wrijf het tapijt na de vlekbehandeling zo goed mogelijk droog met een schone tissue of doek.

Opgelet: Urine en braaksel zijn nefast voor uw tapijt. Deze bevatten bijtende zuren en veroorzaken schade die vrijwel niet meer te verwijderen is.

Op de kaart staan adviezen over vlekbehandelings-methoden en de volgorde waarin ze dienen te worden toegepast.

 1. Oplossing van tapijtshampoo
 2. Warm water
 3. Koud water
 4. Wolwasmiddel (niet-biologisch), één theelepel in 250 ml.warm water.
 5. Absorberend papier en heet strijkijzer
 6. Ijsblokjes.
 7. Nagellak remover
 8. Terpentine
 9. Stofzuigen
 10. Wrijven met muntstuk
 11. Zachtjes wrijven met grof schuurpapier
 12. Ontvlekkingsmiddel voor vet/olie-achtige vlekken.
 13. Huishoudelijke desinfectiemiddelen
 14. Kauwgom-verwijderaar (oplossend type)
 15. Aceton
 16. Medicinale alcohol
 17. Langzaam absorberend poeder
 18. Roestverwijderaar
 19. Raadpleeg professioneel tapijtreinigingsbedrijf.

Vlekkenverwijderingskaart

Gemakkelijk te verwijderen vlekken
Aard van de vlek Behandelingsvolgorde
  A B C
BLOED 3 1  
BRAND OF SCROEIVLEK 10 11  
BOTER 12 1  
KAARSVET 5 12  
KAUWGOM 6 of 14    
CHOCOLADE/CACAO 1 12  
COLA 3 1  
ROOM 1 12  
EI 1    
VLOERWAS 12 1  
FRUITSAP 3 14  
JUS EN SAUZEN 1 4  
KRUIDENTHEE 3 4  
METAALPOETSMIDDEL 1    
MOSTERD 1    
OLIEN EN VETTEN 12 1  
VERFPLEKKEN (VERS) 3 1  
SCHOENSMEER 12 1  
THEE 3 1 4
URINE (VERSE VLEK) 3 1 13
Moeilijk verwijderbare vlekken
Aard van de vlek Behandelingsvolgorde
  A B C
KUNSTMATIG GEKLEURDE DRANKEN 3 4 19
BLEEKMIDDEL 3 19  
CV-RADIATORVLOEISTOF 19    
KOFFIE 3 4 19
VILTSTIFT 8 of 12 16 1
MEUBELWAS 12 1 19
LIJM/PLAKMIDDEL (PLASTIC BASIS) 19    
INKT (VULPEN) 19    
INKT (BALPEN) 16    
LIPPENSTIFT 12 19  
MELK 2 1 19
NAGELLAK 7 of 15    
VERF (OLIE) 8 19  
ROEST 18    
ROET 9 19  
TEER (ASFALT) 12    
URINE (OUDE VLEKKEN) 19    
BRAAKSEL 1 4 13
WIJN (ROOD) 17 4  

 

Gemakkelijk verwijderbare vlekken kunnen worden behandeld met algemeen verkrijgbare reinigingsmiddelen of kunnen gemakkelijk worden verwijderd door snel te handelen (voor het opdrogen van de vloeistof).

Moeilijk verwijderbare vlekken zijn doorgaans vlekken veroorzaakt door sterk gekleurde of hete vloeistoffen of combinaties van beide. Ook vlekken die kans hebben gehad op te drogen zijn lastig te verwijderen. Dergelijke vlekken kunnen dikwijls slechts met veel moeite worden verwijderd (na herhaalde behandelingen), of slechts ten dele worden verwijderd, of door professionele tapijtreinigingsbedrijven.

WAARSCHUWING: Sommige chemicaliën zijn gevaarlijk (bijtend, ontvlambaar, giftig, etc.) en dienen uitsluitend te worden gebruikt met strikte inachtname van de geldende gebruiks- en veiligheidsinstructies. Speciale voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van oplossende reinigingsmiddelen, omdat het oplosmiddel schade kan toebrengen aan de tapijtrug, vooral bij plak-tapijten en bij tapijten meet een bitumen rug.

Bron: Wools of New Zealand