Herstellingen & Restauratie

Een waardevol tapijt of ander weefsel verdient een degelijke conservatie of een vakkundige herstelling. Onze ervaren restauratrice herstelt, conserveert en verwerkt tapijten en eventueel ook andere soorten weefsels zoals etnisch of historisch textiel zoals bijvoorbeeld suzani's, ikats of wandtapijten.

ls een weefsel door sleet, ouderdom of andere oorzaken beschadigd, dan kan men kiezen tussen restauratie of conservatie. Men kan opteren om de versleten delen te herstellen of de ontbrekende stukken bij te weven om het weefsel zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke toestand terug te brengen en het terug gebruiksklaar te maken. In dat geval spreekt men van restauratie.
Bij conservatie tracht men daarentegen het textiel of de bewaarde fragmenten ervan in de bestaande toestand te behouden en te vrijwaren voor de toekomst. Er wordt in principe niets toegevoegd. Alle interventies zijn gericht op het duurzaam bewaren van het weefsel, bijvoorbeeld door het op een passende ondergrond te bevestigen.
Welke van de twee benaderingen men kiest zal afhangen af van de waarde van het weefsel, de kost van de ingreep, en het gebruik dat men er achteraf van wil maken.

Oosterse tapijten en kelims zijn handgeweven. In onze Westerse interieurs worden zij vaak blootgesteld aan intens gebruik. De franjes en zijkanten aan een vloerkleed vertonen het eerst gebreken. Deze kan men zonder veel moeite herstellen. Door een herhaald looppatroon kunnen sleetplaatsen ontstaan. Bij een Oosters tapijt ziet dit eruit als een afvlakking van de opstaande pooldraden, bij een kelim ontbreekt algauw een deel van de inslagdraden. Een gat kan ontstaan door langdurig gebruik of schade door insecten. In dit geval moet de herstelling gebeuren door de ondergrond te herweven en de pooldraden terug in te naaien naar het oorspronkelijke patroon. Afhankelijk van het tapijt maken wij een inschatting van de mogelijkheden en de kostprijs van de herstelling.

Neem vrijblijvend contact op. Wij geven graag advies over een goede aanpak.